Analysis of production and trade world wide

fruit

Avocado's: Nederland spil in groeiende werldmarkt

Import Nederland vooral voor re-export.
  • De avocadomarkt groeit nog altijd. Wereldwijd wordt er zo’n 4,5 miljoen op commerciële schaal geoogst waarvan ruim 1 miljoen ton (25%) internationaal wordt verhandeld. De waarde van de internationale handel in avocado’s beloopt inmiddels een bedrag van 2,1 miljard dollar.
  • Nederland speelt in het internationale handelsverkeer een belangrijke rol als doorvoerland. Nederland is wereldwijd de na de USA de tweede importeur en op de ranglijst van exportlanden staat Nederland na de productielanden Mexico, Chili en Peru op de vierde plaats. Nederland importeerde in 2012 95.000 ton avocado’s ter waarde van 190 miljoen dollar.
  • Mexico is veruit de belangrijkste producent van avocado’s met nu ongeveer 30% van het totaal. Chili is op afstand de tweede producent. Dan volgen drie landen die wel veel produceren maar weinig exporteren, nl. de Dominicaanse Republiek, Indonesië en Columbia. Peru de derde exporteur volgt daarna.
  • Van alle avocado’s die internationaal verhandeld worden komt bijna de helft uit Mexico. Chili als tweede exporteur brengt 30% van z’n productie in het internationale handelsverkeer en ook is de USA de belangrijkste afnemer met Nederland als tweede op de lijst. Peru exporteert 40% van z’n productie en de meeste gaan naar Europa met Nederland als belangrijkste afnemer gevolgd door Spanje.
  • Israel is een betrekkelijk kleine producent van avocado’s maar vrijwel de hele oogst (90%) wordt in het buitenland afgezet. Nadat de export in 2012 fors terug viel werden er in 2012 weer meer geëxporteerd, nl. 60.000 ton. Frankrijk, Nederland en Rusland zijn de belangrijke afnemers.
  • De Nederlandse (re-)export is vooral gericht op Duitsland maar Zweden neemt ook veel af. Frankrijk, Denemarken en Noorwegen zijn eveneens belangrijke klanten van de Nederlandse handel.
  • Nederland is ’s werelds tweede importmarkt. Uit de importstatistiek blijkt dat het in 2012 ging om een hoeveelheid van 96.000 ton met een waarde van 190 miljoen dollar. Zuid Afrika, Chili en Peru leverden vorig jaar alle 3 een kleine 20.000 ton.

 

Category: 

Countries: 

PDF: 

Period: 

2000 tot 2012

Tags: