Analysis of production and trade world wide

fruit

Champignons in Nederland: snelle schaalvergroting

Category: 

Countries: 

Period: 

2000 tot 2012

Tags: 

Schaalvergroting champignons in beeld
  • Wereldwijd gezien laat de grensoverschrijdende handel in verse en verwerkte champignons nog altijd een stijgende trend zien maar de groei is bescheiden. Wereldwijd is de waarde van de handel in verwerkt product groter dan die van het verse.
  • Nederland is na China en de Verenigde Staten de derde producent van paddenstoelen en de tweede exporteur van zowel vers als verwerkt (conserven) product  Daarnaast neemt Nederland ook een hoge positie in op de lijst van importlanden. Voor het verse product is Nederland wereldwijd de derde importeur en voor het verwerkte product de vijfde.
  • Overigens is wereldwijd gezien de grensoverschrijdende handel in vers product relatief gering van omvang en gezien de aard van het product blijft de handel beperk tot de eigen regio. De wereld(handels)productie wordt door de FAO geschat op 7 miljoen ton. China in z’n eentje ia goed voor maar liefst 5 miljoen ton .
  • Wereldwijd wordt ruim 0,4 miljoen ton in verse vorm internationaal verhandeld. De vershandel is vooral geconcentreerd binnen de EU. Polen en Nederland zijn veruit de belangrijkste leveranciers en het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn de belangrijkste afnemers. Voor ons werelddeel is verder Rusland nog een belangrijke afnemer van vers product.
  • De handel in champignonconserven vindt wel wereldwijd plaats. China en Nederland domineren deze markt als leveranciers, Duitsland, Rusland en de Verenigde Staten zijn de belangrijkste afnemers van champignonconserven.
  • Nadat de (handels)productie van champignons in Nederland in 2011 de grens van 300 miljoen kilo overschreed was deze vorig jaar ietsje groter, nl. 307 miljoen kilo. De productie voor de verse markt kromp iets naar 120 miljoen kilo terwijl de oogst bestemd voor de verwerkende industrie weer wat groeide naar ca. 187 miljoen kilo. Het aantal bedrijven neemt de laatste jaren met tientallen per jaar af.

 

Downloads
Download a sample.

PDF: