Analysis of production and trade world wide

fruit

Export Chileense appelen dit jaar 5% groter

Category: 

Countries: 

Period: 

2008 tot 2013

Tags: 

Export Chilean apples by variery
  • De Chileense appeloogst zou het lopende  seizoen 2012/13 (afzet 2013) iets kleiner geweest zijn dan vorig seizoen maar de export zal naar verwachting 5% groter zijn en met 800.000 ton even groot zijn als in 2011. 
  • Volgens de gegevens van de Chileense douane zou er zelfs bijna 50% meer naar Nederland zijn verscheept. Op basis van Eurostat-data blijkt dat er ook wel meer Chileense appelen in Nederland zijn ingevoerd (bijna 30%) maar niet zoveel meer als de Chileense douane aan geeft.
  • Wat opvalt is dat vooral de afzet naar de buurlanden op het Zuid Amerikaanse continent dit seizoen  zijn achter gebleven bij het vorige. In volgorde van belangrijkheid zijn dat: Columbia, Ecuador, Peru, Venezuela, Brazilië en Bolivia. Verder is er ook minder gegaan naar Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten. De daling in de eerste helft van dit jaar wordt ook bevestigd door de Russische importstatistiek. 
  • De grotere vraag uit Nederland (West Europa) vind z’n verklaring in de groter vraag en daardoor hogere prijs. Zowel de Chileense exportstatistiek als de Nederlandse import volgens Eurostat laat zien dat de prijs van Chileense appelen dit een kwart hoger was dan vorig jaar.
  • Gala is veruit het belangrijkste Chileense exportras. In de periode januari-juli van dit jaar was het aandeel van dit ras in de totale export 45% (jaar 2012 42%). Granny Smith was goed voor 15%. 
  • Gala is ook bij de export naar Nederland het belangrijkste ras maar het aandeel is met ongeveer een kwart (in 2012) relatief minder belangrijk. 
Downloads
Download a sample.

PDF: