Analysis of production and trade world wide

fruit

PAPRIKA: HANDEL GROEIT MAAR EXPORT NEDERLAND STAGNEERT

Bell peppers export Spain and the Netherlands by month
  • De handel in paprika’s speelt zich voornamelijk af binnen de EU en binnen Noord Amerika.
  • Drie landen domineren de export. Dat zijn Spanje, Mexico en Nederland. Deze drie landen vertegenwoordigen bijna twee derde van de totale wereldhandel Op afstand zijn de Verenigde Staten,
  • Turkije, Canada, Marokko, China en Israël de andere landen die meettellen als exporteur van paprika’s.
  • Zoals zo vaak is het zo dat bij de importlanden er een grotere diversiteit is. De continenten blijven wel dezelfde maar er zijn maar twee landen die er bovenuit springen. Dat zijn de Verenigde Staten en Duitsland. Op enige afstand zijn het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Canada, Rusland en Nederland de andere importlanden van betekenis.
  • Van de grote exporteurs gaan eigenlijk alleen vanuit Nederland paprika’s naar veder weg gelegen bestemmingen als de Verenigde Staten en Japan. Spaans product wordt vrijwel uitsluitend binnen de EU verhandeld en de landen in Noord Amerika verhandelen vrijwel uitsluitend paprika’s onderling. Alleen Israël zoekt het ook in verder weg gelegen afzetmarkten. In mindere mate geldt ook voor Marokko.
  • In totaal is er in 2016 ca. 2,5 miljoen ton aan paprika’s internationaal verhandeld. De wereldhandel groeit gestaag. Omdat veel landen alleen cijfers publiceren van paprika’s en pepers samen is niet exact te zeggen hoe de wereldhandel zich heeft ontwikkeld. De wereldhandel in paprika’s incl. pepers groeide van 1,5 miljoen ton in 2000 via 2,0 miljoen ton in 2005, 2,5 miljoen ton in 2009, 3,0 miljoen ton in 2013 naar 3,35 miljoen ton in 2016.
Downloads
Download a sample.

PDF: