- Vlak voor de boycot uit vooral EU landen importeerde Rusland 8,5 miljoen ton verse groenten en fruit.
- Bijna 30% hiervan, 2,3 miljoen ton, was afkomstig uit de geboycotte (vnl. EU-) landen.
- De vraag is nu: Hebben de boycot-landen andere/nieuwe markten aan kunnen boren om hun producten kwijt te kunnen?
- Voor een deel is het antwoord dat in 2015 en vooral in 2016 er veel producten uit EU landen via Wit Rusland al of niet eerst via de Baltische staten op de Russische markt zijn afgezet. In de eerste helft van dit jaar is de hoeveelheid verse groenten en fruit die via/vanuit Wit Rusland werd ingevoerd wel flink (-20%) gedaald. Vooral de import van appelen uit Wit Rusland daalde fors.
- Op basis van importcijfers van Wit Rusland gaat het vooral om import uit Polen en Turkije. +
- Opvallend is dat Wit Russische cijfers nauwelijks import uit Litouwen aangeven terwijl Litouwse cijfers een grote export naar Wit Rusland geven. Kortom cijfermatig is het lastig om een compleet te krijgen van de handel via Wit Rusland.
- Voor Nederland en België is peren wel het belangrijkste product dat te maken had met de boycot. De export van Nederlandse peren op basis van KCB/GFH-cijfers bedroeg in 2016 ca. 8.000 ton. In 2013 en de eerste helft van 2014 werd er nog tussen de 35 en 40.000 ton Nederlandse peren naar Rusland uitgevoerd en de twee jaar daarvoor zelfs meer dan 50.000 ton.
- In de exportcijfers van Nederland speelt Litouwen een kleine rol. Importcijfers van Litouwen geven echter een heel ander beeld. In 2016 zou er maar liefst 62.000 ton peren uit Nederland zijn ingevoerd. Kortom het is lastig om het beeld helemaal helder te krijgen.